Thursday, 7 March 2013

TUGASAN 5

BIDANG : KRAF
TAJUK : UKIRAN KAYU
PRODUK : HIASAN DINDING

SITUASI
Pengusaha sebuah syarikat pelancongan ingin menghias dinding pejabatnya dengan hiasan dinding jenis ukiran kayu.

TUGASAN
Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan hiasan dinding yang
bertemakan flora.

Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi perkara berikut:

1. Koleksi gambar pelbagai hiasan dinding jenis ukiran kayu.
2. Koleksi gambar flora sebagai sumber ilham.
3. Lukisan atau catan realistik flora yang dipilih.
4. Lakaran olahan idea hiasan dinding serta catatan.
5. Reka letak olahan idea serta catatan.
6. Lukisan olahan idea yang dipilih.
7. Ilustrasi persembahan dalam situasi sebenar.
8. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan.
9. Lukisan atau gambar foto proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan..


Berdasarkan kajian tersebut, hiasan dinding anda hendaklah mengikut spesifikasi berikut:
Bahan : Kayu
Ukuran : Tinggi- 45 cm
                Lebar- 30 cm
Motif : Flora
Teknik : Ukiran

CONTOH




Nota:
Hasil kerja anda hendaklah dikemaskan.

*Soalan-soalan tugasan lain



7 comments:

  1. what a stupid kind of education in Malaysia! This you call ART? & the poor students need to do all stupid kind of preparation for it!
    What CAN these student will learn from it ? Malaysian Education System has gone from BAD to WORST!
    NO WONDER NOW DAYS CHILDREN BEHAVE STUPIDLY IN THE STREETS............

    ReplyDelete
  2. Siapa anda?..pelajar? penjaga pelajar?......Dapatkan kefaham yang mendalam tentang falsafah pendidikan negara. Dapatkan juga pengetahuan tentang apakah yang mahu disemai dari mata pelajaran pendidikan seni visual. Jangan bercakap sesuatu yang akhirnya boleh memerangkap diri sendiri....Pengetahuan yang terlalu cetek tidak mungkin boleh membina sebuah bangunan baru yang melangit...fikir-fikirkan tuan...

    ReplyDelete
  3. sya tak faham mcm mana nak buat soalan nombor 4..boleh tolong jelaskan?

    ReplyDelete
  4. Sila bbcang dgn gru anda. Anda tdk akan dpt hsilkan tgasan ini tnpa bimbingan gru. Soalan 4 mhendaki anda mghasilkan kain corak btik utk sarung bntal. Corak btik yg d hsilkan dgn 2 teknik:teknik lukis/canting dan teknik ikat celup. Hasilkn corak pd kain dlu bru d jhit utk hsilkn bntal. Corak yg di hsilkan hndaklh ada prtalian..untuk teknik ikat celup sila lihat kja kursus 2012 dlm blog ini. Sila dptkan tunjuk ajar dr gru anda.

    ReplyDelete
  5. Mcam mana nak buat lakaran olahan idea hiasan dinding tu...ada contoh tak?

    ReplyDelete
  6. Ada tak contoh tugasan 4-9 ukiran kayu saya dah berkali bincang dengan guru tetapi masih tidak faham jikalau cikgu ada masa saya perlukan pertolongan saya harap cikgu dapat hubungi saya saya tinggalkan number tel saya harap cikgu dapat membantu saya ini number saya 016 5029245 saiful

    ReplyDelete
  7. seriously sye ckp mmg ssh giler nk siapkan krja kayu nih..ya ALLAH...mencabar kesabaran...

    ReplyDelete